Dubové barrique sudy pro další použití

Stacks Image 12733

Prodáváme kvalitní dubové barrique sudy, které jsou vhodné pro další použití jako je zrání a skladování vína, piva nebo dalších lihovin a ušlechtilých destilátů. Sudy byly třikrát použité a následně ošetřené - tzv. teplé čištění, vypaření ostrou párou, dvakrát vypláchnuté bezchlórovou vodou o teplotě 80 °C vysušené a zasířené. Takto jsou již připraveny k okamžitému plnění. Nabízíme taky kompletně repasované sudy z francouzského nebo amerického dubu s výpalem L/M tzv. bordelesy (225 l) a s certifikátem TÜV kvality.

Tyto sudy se pro skladování vína používají zpravidla nejvýše třikrát, po dobu skladování vína se z dřeva sudu vyluhují aromatické látky jako jsou třísloviny, vanilin a nezkvasitelné sacharidy. Doba skladování vína v barrique sudech záleží především na druhu vína. Čím delší je tato doba, tím více vonné a chuťové látky sudu překrývají odrůdový buket vína.

Když chcete o původu a sudech vědět více…
Stacks Image 12824
Již v minulosti si lidé všímali, že dřevo sudu reaguje s vínem, které je v sudu uložené a ovlivňuje chuť a kvalitu vína. V 20. století bylo vědecky potvrzeno, že třísloviny mají pozitivní vliv na proces zrání vína a z Bordeaux se začaly do světa šířit tradiční dubové bordelesy a spolu s nimi i kult barrique vín. K výrobě tzv. barrique sudů jsou použity různé druhy dubu z evropského a amerického kontinentu. Na vlastnosti, které dřevo předává vínu, má vliv jednak to, z jakého prostředí strom pochází, ale i to, jakými postupy je dřevo získáváno a zpracováváno.

Francouzské sudy jsou označovány jménem oblasti, ze které pochází. Jejich vyšší cena je odrazem nejen tradice, ale i méně efektivní výroby, která zahrnuje přirozené sušení dřeva a získávání jednotlivých dužin štípáním. Sudy vyráběné z letního dubu (Quercus robur) jsou z úrodné půdy oblasti Limousin. Dřevo je porézní s většími zrny, s vysokým obsahem polyfenolů a tříslovin, které jsou méně aromatické. Sudy z tohoto dřeva se hluboce vypalují a používají se pro zrání vinných destilátů jako Cognac, Armagnac, Jerez. Dřevo z letního dubu je vysoce prostupné, oxidace, a tedy i zrání vína je zde rychlejší. Víno přebírá ze sudu kořeněné aroma s nádechem skořice, hřebíčku a kouře, má plnou chuť, svěžest a výraznější tříslovinu. Ostatní francouzské sudy jako Alier, Troncais, Vosges, Nevers jsou vyrobeny z dubu zimního (Quercus petraea), který roste pomaleji, na chudých písčitých půdách technikou vysokého lesa. Dřevo z těchto štíhlých stromů je jemnozrnné, má menší množství tříslovin, je velmi aromatické. Sudy se jen lehce, nebo středně vypalují pro zachování jemných aromatických látek. Jsou vhodné pro ta nejkvalitnější vína, se kterými dřevo vytváří dokonalou harmonii. Víno si zanechává ovocné aroma a lehkost obohacenou o nádech vanilky, kávy, hořkých mandlí a lískových oříšků.

Sudy ze Španělska pochází z vyhlášené oblasti La Rioja, od světově proslulých vinařství, které spolupracuje s nejlepšími francouzskými bednářstvími jako Seguin Moreau, Mercier, Cadus, Boutes, Radoux, Saury, Darnajou, Berthoumieu, Demptos a mnoha jinými. Sudy z amerického dubu a sice dub bílý (Quercus alba), dub košíčkatý (Quercus montana) a dub virginský (Quercus virginiana) pochází z lesů oblastí Missouri, Wisconsinu, Illinois, Virginie a Indiana. Toto dřevo se zpracovává na pile speciálními řezy na dužiny sudu, což zvyšuje výtěžnost o 40 % oproti výrobnímu postupu štípání. Dřevo z amerických dubů je méně porézní, tvrdší, s menším obsahem tříslovin a velkým obsahem aromatických látek. Sudy se vypalují slabě až středně silně, což zaručuje dřevitou a vanilkovou vůni, a navíc typické kokosové aroma.

Barikové sudy lze rozdělit do tří základních skupin:

  • Sudy Bordeaux - Barrique Bordeaux Styles
  • Sudy Burgund - Barrique Burgund Styles
  • Sudy XXL - Barrique Large Styles
Tyto sudy se pro skladování vína používají zpravidla nejvýše třikrát, po dobu skladování vína se z dřeva sudu vyluhují aromatické látky - třísloviny, vanilin a nezkvasitelné sacharidy. Doba skladování vína v barikových sudech záleží především na druhu vína. Čím delší je tato doba, tím více vonné a chuťové látky sudu překrývají odrůdový buket vína.